Μήνυμα προς την κάθε γυναίκα, ότι εάν και υπό τις συνθήκες εγκλεισμού πέσει θύμα βίας, έχει στήριξη από την πολιτεία εκπέμπει μετά τη συνεδρία της και δια της Προέδρου της, Μαριέλλας Αριστείδου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δομή το «Σπίτι της γυναίκας» από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα χειρίστηκε 32 περιπτώσεις βίας σε βάρος γυναικών.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε τη Δευτέρα για τη δημιουργία και λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» και τη Γενικότερη Στήριξη Γυναικών σε κάθε επαρχία.
Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε για το «Σπίτι της Γυναίκας», τη γενικότερη στήριξη των γυναικών στις περιπτώσεις βίας και ειδικότερα της ενδοοικογενειακής βίας.
Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η λειτουργίας της δομής, που άρχισε επίσημα πριν ένα μήνα και ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τώρα έτυχαν χειρισμού 32 περιπτώσεις βίας σε βάρος γυναικών.
Σημείωσε περαιτέρω ότι πρόκειται για μία δομή που ήρθε να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στα πεδία της πρόληψης και της αντιμετώπισης της βίας σε βάρος των γυναικών, συγκεντρώνοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες.
Πρόσθεσε ότι σημαντική θεωρείται η δημιουργία ειδικού κλιμακίου της Αστυνομίας με εξειδικευμένο προσωπικό που θα χειρίζεται όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών βίας στην οικογένεια.
Η κ. Αριστείδου διευκρίνισε πως η δομή άρχισε να λειτουργεί κατά φάσεις μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της. Εξήγησε πως μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 12 λειτουργοί ( 1 συντονίστρια, 2 κλινικούς ψυχολόγους, 3 κοινωνικούς λειτουργούς, 1 κοινωνικό λειτουργό-συνήγορο του παιδιού, 3 κλινικούς ψυχολόγους για την ομάδα άμεσης παρέμβασης, 1 διοικητική λειτουργό και 1 φροντίστρια.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι έγινε η αρχή με τη βασική στελέχωση, παρατηρώντας πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και του υποχρεωτικού περιορισμού επηρέασαν αυξάνοντας σε σημαντικό αριθμό τις αναφορές βίας μέσα στην οικογένεια.
Διευκρινίζοντας πως η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι φαινόμενο που προέκυψε με την πανδημία, είπε πως οι συνθήκες περιορισμούς και ο χρόνος που μία επιρρεπής οικογένεια υποχρεώνεται να είναι μαζί είναι πολύ περισσότερος από ότι πριν και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών και για αυτό «στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν δομές για να στηρίξουμε την κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη».
Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Αριστείδου ανέφερε πως λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στη συνεδρία φορείς όπως η ΣΠΑΒΟ, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και άλλη και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν απόκοσμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα δεδομένα που επικρατούν, για αυτό και το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας η κ. Αριστείδου χαιρέτισε το πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, με το οποίο η κάθε γυναίκα στην Κύπρο θα έχει τη στήριξη που δικαιούται και χρειάζεται.
Πηγή : ΚΥΠΕ